Przejdź na stronę główną Interia.pl

Biszkopt ze śliwkami

To ciasto kojarzy się z babim latem. Biszkopt w tym przepisie gra pierwszoplanową rolę.

Składniki

  • 80 dag śliwek (dowolnej
  • odmiany), bez pestek
  • 20 dag miękkiego masła
  • pokrojonego na kawałki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag mąki
  • pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na karmel

  • łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml wody

Formę na ciasto wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Do miski włóż masło z cukrem pudrem i utrzyj mikserem na puszystą i jasną masę (miksuj przez ok. ośmiu minut). Nie przerywając ubijania, dodawaj, w odstępach trzy minutowych, po jednym jajku. l Zmniejsz obroty miksera do średnich i wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia w trzech partiach, za każdym razem miksując do połączenia się składników w jednolitą masę. Przełóż ją do formy, wyrównaj powierzchnię, a na wierzchu rozłóż połówki śliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180°C przez 60 minut. W garnuszku podgrzej masło, wsyp cukier i wlej wodę. Delikatnie mieszając, gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Zalej ciasto i wstaw do lodówki.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: biszkopty

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje