Przejdź na stronę główną Interia.pl

Biszkopt z winogronami

Składniki

  • 4 jajka
  • szklanka drobnego cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 dag ciemnych winogron
  • cukier puder do posypania

Owoce dokładnie umyj, osusz na papierowym ręczniku i przekrój na pół. Formę keksową (26 cm) dokładnie posmaruj masłem, na dno połóż papier do pieczenia, wypuszczając go lekko na zewnątrz. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i cukier waniliowy. Całość ubijaj na puszysty jasny krem mikserem na wysokich obrotach, przez ok. 10 minut. Następnie stopniowo, cienkim strumieniem, wlewaj olej przez ok. 5 minut, cały czas miksując. 

Mąkę wsyp do oddzielnej miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą, dokładnie wymieszaj. Przesiej ok. 1/3 mąki do ubitej masy i przez chwilę miksuj na minimalnych obrotach, czynność powtarzaj, aż skończy się mąka. 

Ciastem wyłóż tortownicę i posyp kawałkami winogron. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 45 minut, do zrumienienia się ciasta. Ciasto ostudź i posyp cukrem pudrem (możesz użyć posiekanych migdałów). 

Zobacz także:

Reklama


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje