Reklama

Reklama

Biały tort z malinami

Leśne wypieki z bezą- wszyscy je uwielbiamy! Delikatne i mięciutkie jak pianka, a jednocześnie kruche. Polecamy przepis na bezowy torcik z malinami.

Składniki na ciasto

  • 4 jajka
  • 110 g drobnego cukru
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek likieru jajecznego
  • 250 g malin

Składniki na krem

  • 200 g białej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 125 ml likieru jajecznego advocat

Składniki na bezę

  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przestudź. Mascarpone wymieszaj z likierem. Połącz z czekoladą. Wstaw do lodówki na 3 godziny, by krem zgęstniał. 

2. Białka na bezę ubij z solą i cukrem. Przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj na pergamin małe beziki. Piecz ok. 2 godziny w 100°C, aż będą kruche. 

3. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij z cukrem na sztywno. Miksując, dodawaj po 1 żółtku. Obie mąki przesiej. Dodaj do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto przelej do natłuszczonej tortownicy o śr. 26-28 cm. Piecz ok. 35 minut w 170°C. Wystudź. Przekrój na 3 blaty. Nasącz je likierem. 

4. Na dolnym blacie rozsmaruj 1/3 kremu i rozłóż 1/3 malin. Posyp pokruszonymi kilkoma bezikami. Przykryj drugim blatem. Rozsmaruj 1/3 kremu i nałóż 1/3 malin. Przykryj trzecim blatem. Dociśnij. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Udekoruj pozostałymi pokruszonymi bezami i malinami. 

Zobacz także:

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje