Reklama

Reklama

Bezowe gniazdka

Urocze minibezy sprawdzą się wspaniale podczas każdego przyjęcia.

Składniki

  • 5 białek
  • 260 g cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka octu
  • 2 żółtka
  • 3 czubate łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • 500 g serka mascarpone
  • 50 g śmietany kremówki
  • borówki amerykańskie, jeżyny i listki mięty do dekoracji

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Białka ubijamy, stopniowo wsypując cukier, aż powstanie sztywna piana. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładamy porcje piany, tak żeby powstało gniazdko z zagłębieniem. Pieczemy 30 minut w 120°C, a następnie zmniejszamy temperaturę do 100°C i suszymy bezy ok. 2,5 godziny. 

2. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na białą masę. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i czubkiem noża wyjmujemy ziarenka. Dodajmy je do śmietany i ubijamy z cukrem pudrem. Na koniec dodajemy kilka rozgniecionych owoców, by nadać masie kolor i ponownie chwilę miksujemy. Łączymy zmiksowane żółtka ze śmietaną oraz serkiem mascarpone i delikatnie mieszamy. 

3. Na każdą bezę nakładamy porcję kremu, a następnie ozdabiamy je owocami oraz listkami mięty. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje