Reklama

Reklama

Beziki z kremem i borówkami

Apetyczne wypieki z sezonowymi owocami? Małe bezy z kremem owocami będą idealnym pomysłem na podwieczorek.

Składniki

  • 3 białka, sól
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na krem

  • 250 g śmietany kremówki
  • 1 opakowanie usztywniacza do śmietany typu śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 3/4 szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Białka ubij ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Pod koniec wmieszaj szpatułką przesianą mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Blachę wyłóż pergaminem. Łyżką nakładaj porcje bezy, formując ładne ciasteczka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 105°C. Piecz 80-90 minut, aż beziki lekko się zarumienią. Wyłącz piekarnik i zostaw do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. 

2. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Dołóż mascarpone i zmiksuj. Krem wyłóż na bezy. Wierzch udekoruj borówkami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje