Reklama

Reklama

Beza bez wykorzystania jajek

Dokładnie osiem lat temu pojawił się pierwszy przepis na bezę bez użycia jajek. Jak to możliwe? Kulinarny bloger wykorzystał białko sojowe. Jednak z biegiem lat przepis został udoskonalony. Zatem jak przegotować deser bez użycia kurzych jaja?

Kulinarne eksperymenty zaczęły się do francuskiego tenora, fana ciecierzycy, który płyn z puszki postanowił wykorzystać, a nie wylewać. Z puszki tzw. "aquafabe" trafiła do szklanki, do której muzyk dosypał cukru i rozpoczął proces ubijania. Sztywna piana powstała po kilku minutach. To było przełomowe odkrycie. Od tamtej pory kulinarni blogerzy prześcigają się w pomysłach na wegańską pianę.

Przepis na bezę bez jajek

Reklama

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje