Przejdź na stronę główną Interia.pl

Będzie pysznie

Gdy poprosiliśmy Annę Starmach, żeby opracowała wielkanocne menu dla Czytelniczek Twojego Stylu, powiedziała: Zgoda, ale dajcie mi dwa dni. Muszę wymyślić coś specjalnego i wypróbować. A potem przesłała nam przepisy na dania, które są tak samo smaczne, jak łatwe do zrobienia. Jesteśmy tego pewni, bo przetestowaliśmy wszystkie.

- Wielkanoc w naszej rodzinie? Wszyscy spotykamy się w kuchni! Każdy przygotowuje swoją specjalność. Mama piecze ciasta drożdżowe, tata serniki i mięsa, ciocia pasztety, ja mazurki - mówi Anna.

Reklama

Jajka faszerowane

(dla 4 osób) 10 jajek, pęczek drobnego szczypiorku, pół szklanki bułki tartej, łyżka majonezu, garść obranych orzechów włoskich, sól, pieprz, klarowane masło do smażenia.

Jajka ugotuj na twardo i ostudź. Ostrym nożem przekrój je na połówki. Małą łyżeczką wyjmij żółtko i białko tak, aby nie uszkodzić skorupki. Umyj szczypiorek, osusz go i drobno pokrój. Jajka rozdrobnij widelcem, dodaj do nich majonez, posiekane orzechy włoskie i szczypiorek, dopraw do smaku. Farszem jajecznym napełnij skorupki. Obtocz w tartej bułce stronę z farszem. Łyżkę masła rozgrzej na patelni. Smaż jajka na wolnym ogniu ok. 5 minut, aż bułka się zezłoci.

Puszyste bliny z chrzanem

(12 sztuk) 75 g mąki, 120 ml letniego mleka, 3 łyżeczki tartego, chrzanu, 7 g świeżych drożdży, 2 szczypty soli, szczypta cukru, 1 żółtko, 1 białko, 12 jajek przepiórczych, świeża rzeżucha, mały słoiczek czarnego kawioru, łyżka masła klarowanego, 250 ml gęstej kwaśnej śmietany.

W misce drożdże wymieszaj z cukrem, łyżką letniego mleka i łyżką mąki. Dodaj resztę mleka, mąki i zamieszaj. Przykryj miskę ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Białko ubij na sztywną pianę. Do ciasta dodaj żółtko, sól, białko i chrzan, delikatnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię, wrzuć odrobinę masła, łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż ok. minuty z każdej strony, aż bliny się zezłocą. Jajka przepiórcze rozbijaj pojedynczo na patelni i smaż, aż białko się zetnie (żółtko powinno być płynne). Bliny podawaj z jajkami sadzonymi, odrobiną kawioru, kwaśnej śmietany, udekoruj rzeżuchą.

Piersi kaczki z sosem śliwkowym

(dla 4-6 osób) 4 piersi z kaczki, 200 g powideł śliwkowych, 70 g cukru trzcinowego, 70 ml octu winnego, łyżka pokrojonego świeżego imbiru, 50 ml wody, sól, pieprz 500 g obranych ziemniaków, łyżka gęstej śmietany, łyżka miękkiego masła, olej do smażenia.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, zmiel w maszynce do mięsa, dodaj śmietanę, masło, sól i pieprz, wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką. Wyciskaj małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20-25 minut, aż się zarumienią. Skórę kaczki natnij na krzyż, mięso natrzyj solą i pieprzem. Dużą patelnię mocno rozgrzej, wlej odrobinę oleju, kładź na niej piersi kaczki (najpierw od strony skóry), smaż ok. 2 minut z każdej strony. Przełóż do żaroodpornej formy, wstaw do piekarnika o temp. 190°C na 15-30 minut (w zależności od tego, jak wypieczone ma być mięso). Po wyjęciu przykryj kaczkę folią aluminiową i pozwól jej kilka minut "odpocząć". Czystą patelnię rozgrzej mocno, wsyp na nią cukier. Gdy zacznie się karmelizować, wlej ocet. Dodaj imbir, powidła i wodę, wymieszaj, podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos będzie jednolity. Jeśli jest za gęsty, dodaj więcej wody. Upieczone piersi kaczki krój na grube plastry, podawaj z sosem śliwkowym i pieczonym purée ziemniaczanym. 

Krem ziemniaczany z łososiem

(dla 4 osób) 5 ziemniaków, 2 pory ( jasne części), 1 l bulionu warzywnego, 250 ml śmietanki kremówki, 250 g fileta z łososia, 40 g tartego chrzanu, dwie łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, łyżka klarowanego masła.

Filet z łososia posyp solą i pieprzem, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10-12 minut. Pora dokładnie umyj i pokrój w plasterki. W garnku roztop masło, wrzuć pora, smaż przez kilka minut. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z porem, smaż przez chwilę, zalej warzywa bulionem. Gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Zupę zmiksuj na gładko, dodając połowę chrzanu i śmietanki, odrobinę soli, pieprzu. Podgrzej i dopraw do smaku. Upieczonego łososia podziel na mniejsze kawałki, pozostałą śmietankę ubij na sztywno, dodaj do niej chrzan, odrobinę soli i soku z cytryny, wymieszaj. Zupę podawaj z kawałkami łososia i łyżką bitej śmietany z chrzanem.

Pozostałe przepisy znajdziesz na następnej stronie. 

Dowiedz się więcej na temat: bliny | kaczka | przepis na paschę | serniczki | jajka faszerowane

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje