Reklama

Batony crunch

Ta zdrowa przekąska z powodzeniem zastąpi słodkie batony.

Składniki

  • 1/4 kostki do pieczenia (60 g)
  • 150 g cukru
  • 40 ml mleka
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 150 g płatków owsianych
  • 70 g pestek słonecznika
  • 70 g pestek dyni
  • 50 g jagód goji

1. Przejrzyj pestki dyni i słonecznika. Sprawdź, czy nie ma wśród nich łupin. Jeśli jagody goji są twarde, przelej je wrzątkiem na sicie. 

2. W rondelku roztop kostkę, a następnie dodaj cukier i mleko. Mieszaj, aż cukier się rozpuści, a masa zacznie gęstnieć. 

3. Do wciąż gorącej masy wsyp płatki owsiane i gotuj powoli, na małym ogniu, ciągle mieszając, aż płatki wchłoną płyn, a na ściankach rondla osadzi się biały cukrowy osad. 

4. Następnie zdejmij rondel z palnika, dodaj miód, pestki słonecznika, dyni i jagody goji. Wymieszaj. 

5. Metalową foremkę o wymiarach 10x26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy przełóż masę, równo rozprowadź i ugnieć łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 15-20 minut. Gdy masa całkowicie wystygnie, pokrój ją na batony.

Zobacz także:

Reklama
Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy