Reklama

Reklama

Baton nanaimo

Nanaimo to deser pochodzenia kanadyjskiego, który nie wymaga pieczenia. Składa się z trzech warstw, w tym z delikatnej masy kokosowej.

Składniki na spód

  • pół szklanki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • jajko
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szklanki zmiksowanych herbatników
  • szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki migdałów w płatkach

Składniki na krem

  • 1/3 szklanki masła
  • 2 łyżki budyniu w proszku
  • 1/4 szklanki śmietany 30%
  • szklanka cukru pudru

Składniki na polewę

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

1. Formę 20 x 20 cm wykładamy folią aluminiową. Masło roztapiamy, dodajemy cukier, kakao i mieszamy. Odstawiamy. Do przestudzonej masy dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy ok. 2 minuty, aż zgęstnieje. Dodajemy herbatniki, wiórki kokosowe i migdały. Masę przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

2. Miękkie masło miksujemy z budyniem w proszku i śmietaną na gładką, prawie białą masę. Dodajemy cukier i miksujemy 5 minut. Krem rozprowadzamy na schłodzonym spodzie i wstawiamy do lodówki na 30 minut. 

3. Czekoladę kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Polewę rozprowadzamy na cieście i odstawiamy do wystygnięcia.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje