Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bataty zapiekane z jajkiem i pomidorkami

Batat, seler i marchew to warzywa korzeniowe, które kupisz w każdym warzywniaku. Są niedrogie i bardzo zdrowe. Dodaj do nich kilka innych składników i przygotuj smaczne potrawy!

Składniki

  • 2 bataty
  • sok z połówki limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 małe jajka
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • szczypta chili

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bataty wyszoruj, ale ich nie obieraj. Przekrój wzdłuż i ułóż skórką do dołu na blasze posmarowanej łyżką oliwy. Piecz w 200 st. C przez około 50 minut. 

2. Wymieszaj pozostałą oliwę z sokiem z limonki, szczyptą soli, pieprzu i chili. Dodaj obrany i posiekany czosnek. Wyjmij bataty z piekarnika i wydrąż odrobinę miąższu. Posmaruj wnętrze mieszaniną oliwy i soku z limonki. 

3. Do środka każdego batata wbij po jednym jajku. Połóż na to plasterek pomidorka. Wstaw do piekarnika, tym razem na około 5-8 minut, aż białka jajek się zetną. 

4. Upieczone bataty podawaj posypane szczypiorkiem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje