Reklama

Barszcz wielkanocny

Tradycyjne potrawy przygotowane nieco inaczej będą o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Dostarczą też domownikom witamin i mikroelementów niezbędnych w walce z wirusami.

Składniki

  • 40 dag wędzonego boczku
  • 2 szklanki zakwasu na barszcz biały
  • włoszczyzna (bez kapusty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • cebula
  • 4 kawałki białej parzonej kiełbasy
  • 4 jajka
  • łyżka majeranku
  • łyżka chrzanu
  • sól, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie

Sposób przygotowania:

1. Boczek i włoszczyznę włóż do garnka, zalej wodą, dodaj listek laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 40 minut. l Wyjmij boczek, ostudź i pokrój w kostkę. Przesmaż razem z cebulą i pokrojoną w plasterki kiełbasą. Ugotuj jajka na twardo. 

2. Do wywaru wlej zakwas i zagotuj. Dodaj przeciśnięty czosnek, pokrojone warzywa, majeranek, sól, pieprz oraz śmietanę, chrzan i składniki z patelni. l Barszcz podawaj z jajkami pokrojonymi w cząstki lub plasterki.

Zobacz także:

Reklama
Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy