Reklama

Bałkańskie szaszłyki

Zamiast kiełbasy z grilla

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa (najlepiej 300 g wieprzowiny i 200 g wołowiny)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • łyżeczka kminku
  • łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki soli

Wymieszaj przyprawy. Cebulę drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj ręką mięso z przyprawami, czosnkiem i cebulą, wbij jajko. Zostaw na kilka godzin (lub na noc) w lodówce, żeby smaki się przegryzły. Następnie wilgotną dłonią formuj cienkie wałeczki i nadziewaj wzdłuż na długie patyki do szaszłyków namoczone  w zimnej wodzie. Z wierzchu posmaruj szaszłyki olejem.  Grilluj na brązowy kolor albo piecz w piekarniku.

Serwuj szaszłyki z dowolną sałatką lub ulubionymi warzywami luzem, np. pomidorkami koktajlowymi. Doskonale pasuje do nich  sos tzatziki.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy