Przejdź na stronę główną Interia.pl

Bakłażany z mozarellą

Pyszne i efektowne danie z grillowanych bakłażanów.

Czas przyrządzenia: 45 min
Składniki dla: 4

Składniki

  • 2 bakłażany
  • sól
  • 2-3 pomidory
  • pieprz
  • 250 g mozzarelli
  • 2 gałązki bazylii
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich
  • rukola i bazylia do przybrania
  • 6-8 pomidorków cherry

Bakłażany oczyść i pokrój na długie, cienkie plasterki. Posyp solą, a po 20 minutach osusz i zgrilluj z obu stron.

Reklama

Pomidory też pokrój w cienkie plasterki, posól i popieprz.

Pokrój mozzarellę w paski.

Na plastrze bakłażana ułóż plasterek pomidora, mozzarelli oraz listki bazylii.

Zwiń ostrożnie w ciasny rulon. Możesz spiąć wykałaczką, aby całość się nie rozpadła.

Posmaruj ruloniki oliwą i grilluj aż się zarumienią.

Pod koniec połóż na grillu także pomidorki koktajlowe.

Wymieszaj resztę oliwy z octem balsamicznym, sokiem z cytryny i orzechami włoskimi. Polej tym sosem bakłażany i udekoruj pomidorkami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje