Reklama

Reklama

Bakłażany nadziewane mięsem

Najwygodniej użyć mięsa mielonego, najszybciej się je przygotowuje. Należy tylko pilnować świeżości – mielone szybko się psuje.

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 40 dag mięsa drobiowego
  • 15 dag ryżu długoziarnistego
  • 2 papryki (czerwona i zielona)
  • 10 dag fety
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 gałązki tymianku
  • sól, pieprz, ostra przyprawa do mięs

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Bakłażany umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, posypać solą, zostawić na 20 minut. 

2. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niewielką kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Mięso umyć, pokroić w małe kawałki. 

3. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć 5 minut, mieszając. Dodać paprykę, cebulę i czosnek, smażyć jeszcze 3 minuty. Wymieszać z ryżem i posiekanymi ziołami. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą.

4. Połówki bakłażana osuszyć z wytworzonego soku, napełnić nadzieniem, włożyć do naczynia, podlać bulionem, posypać pokruszoną fetą. Zapiekać 30 minut w temp. 180°C. 

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje