Reklama

Reklama

Bakłażany faszerowane warzywami

Porcja witamin na talerzu z przepisem na faszerowane bakłażany. Domownicy będą zachwyceni!

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 4 ziemniaki
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • młoda nieduża cukinia
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • pół pęczka natki pietruszki
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bakłażany przekrawamy wzdłuż i nacinamy miąższ w kratkę, uważając, by nie przekroić skórki. Następnie układamy skórką do góry na wyłożonej papierem blasze i pieczemy 10 minut w 220°C, po czym odwracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. 

2. Ziemniaki podgotowujemy w łupinach, a następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy w ćwiartki, a cukinię w półplasterki. Natkę siekamy. 

3. Ostrożnie, by nie uszkodzić skórki, łyżką wyjmujemy miąższ z bakłażanów, zostawiając ok. centymetrową warstwę. Siekamy go i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ziemniaki, pomidorki, cukinię oraz połowę natki pietruszki. Wlewamy 4 łyżki oliwy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i wszystko dokładnie mieszamy. 

4. Farszem napełniamy bakłażany i pieczemy przez 15 minut w 200°C. Przed podaniem posypujemy pozostałą natką pietruszki. 

Zobacz także:

Rewia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje