Reklama

Bakłażan z pomidorami pod halloumi

Świetna, wegetariańska przystawka na każdą okazję.

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • sól
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • ser halloumi lub kulka mozzarelli
  • świeża bazylia do dekoracji

Przepis pochodzi z 348. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Bakłażana pokroić w krążki o grubości palca. Posolić z obu stron i odstawić. Gdy pojawi się "rosa", osuszyć ręcznikiem papierowym (ten zabieg pozwala pozbyć się goryczki). Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temp. 180 st. C.

W tym czasie zrobić sos. Na gorącej oliwie zezłocić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Pomidory drobno posiekać, przełożyć na patelnię. Wlać też sok z puszki. Przyprawić solą oraz roztartą w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż się mocno zredukuje.

Sos rozłożyć na podpieczonych plastrach bakłażana. Przykryć pokrojonym serem i zapiec w piekarniku (pod grillem).

Udekorować świeżą bazylią. Podawać na ciepło lub na zimno.

Reklama
Polsat
Dowiedz się więcej na temat: przekąska
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy