Reklama

Reklama

Bakłażan z mięsem, komosą ryżową i warzywami

Pyszne nadzienie w smakowitym opakowaniu: ślinka cieknie na sam widok!

Składniki

  • 2 duże bakłażany
  • 10 dag komosy ryżowej (quinoa)
  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 papryki czerwone
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól, biały pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bakłażany umyć, osuszyć, rozkroić na połowę. Rozciętą stronę obficie posypać solą i odłożyć na kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie opłukać, łyżką wydrążyć środki, zostawiając centymetrową warstwę miąższu przy skórce. Wycięty miąższ pokroić w drobną kostkę, odstawić.   

2. Komosę ryżową ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć, odstawić. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cebulę i czosnek,smażyć do delikatnego zeszklenia.  

3. Do cebuli dodać mięso i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę.Dodać do mięsa razem z miąższem bakłażana, smażyć 2 min.Dodać komosę i passatę, doprawić solą, pieprzem i ziołami.Farszem napełnić wydrążone bakłażany. Zapiekać 25 minutw temp. 180°C. Gotowe danie posypać posiekaną natką.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje