Reklama

Reklama

Bakłażan w wersji z makaronem

Bakłażan ma ciekawy smak i świetnie łączy się z wieloma przyprawami. Jest na niego sezon, więc wykorzystaj go w kuchni.

Składniki

  • 25 dag dowolnego makaronu
  • bakłażan
  • puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • bazylia
  • mozzarella
  • papryczka chili
  • sól i pieprz
  • cukier
  • starty parmezan

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Bakłażan pokrój w plastry, posmaruj oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut w temperaturze 220°C. 

2. Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody. Odcedź. W tym czasie pomidory wrzuć do blendera i zmiksuj. l Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno pokrojony czosnek i po chwili oczyszczoną papryczkę chili. Dodaj pomidory i smaż całość przez kilka minut na małym ogniu. Następnie połącz z bakłażanem. 

3. Sos dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Pod koniec duszenia dodaj 3 łyżki posiekanej bazylii i rozdrobnioną mozzarellę. Wymieszaj z makaronem i posyp parmezanem.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje