Reklama

Bakłażan na pikantnie z kaszą bulgur i mięsem

Bakłażanowe łódeczki nie tylko ładnie wyglądają na stole, ale także świetnie smakują. Sprawdź, jak je przyrządzić, aby wszystkich zachwycić.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 100 g rodzynek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 7 gałązek kolendry
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 10 łyżek oleju
  • 4 bakłażany
  • 150 g kaszy bulgur
  • 50 g migdałów ze skórką
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 gałązek mięty
  • 500 g mielonego mięsa, najlepiej jagnięcego
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Rodzynki namocz w wodzie przez 30 minut. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Chili rozetnij, wydrąż nasiona i posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz i posiekaj. Wymieszaj czosnek z kminkiem, chili, kolendrą, papryką, szczyptą pieprzu, sokiem z limonki i sześcioma łyżkami oleju. Bakłażany umyj, wytrzyj i rozetnij wzdłuż. Wydrąż miąższ i natrzyj olejem z przyprawami. Ułóż na blasze i piecz 20 minut w temperaturze 175°C. 

2. Na wrzącą posoloną wodę (ok. 300 ml) wrzuć bulgur. Gotuj, mieszając, aż spęcznieje, przez ok. siedem minut. Migdały grubo posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Miętę opłucz, osusz i posiekaj. 

3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż na nim mięso. Poprósz solą i pieprzem. Jogurt dopraw solą i pieprzem. Rodzynki odcedź i wymieszaj z trzema łyżkami oleju, migdałami, cebulą, kaszą bulgur i miętą. Bakłażan wyjmij z piekarnika, napełnij mielonym mięsem i mieszanką z bulgurem. Posyp odłożoną miętą. Serwuj z jogurtem. 

Zobacz także:

Reklama
Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia | bakłażan | kasza bulgur
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy