Reklama

Babka z malinami i bitą śmietaną

Rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • po 100 g mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 225 g mrożonych malin
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • cukier puder

1. Maliny rozmrażamy na sitku, by odciekł nadmiar soku.

2. Obie mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą razem z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy po jednym jaju, nie przerywając ucierania. Na koniec, partiami wsypujemy mąki, cały czas ucierając, aż powstanie gładkie ciasto. 

3. Formę babkową z kominkiem dokładnie smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Na spód wsypujemy połowę malin i zalewamy ciastem. Wierzch wyrównujemy. Pieczemy 40-45 minut w 180ºC.

Reklama

4. Ciasto studzimy w blasze około 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy na kratkę, żeby całkowicie ostygło.

5. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru i miksujemy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy pozostałymi malinami. Kroimy na porcje i podajemy.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy