Reklama

Reklama

Babka waniliowo-bananowa

Jeśli szukasz przepisu na ciasto do popołudniowej herbaty, to trafiłaś idealnie. Ten przepis zachwyci ciebie i twoich gości!

Składniki

  • 3 banany
  • pół cytryny
  • 150 g migdałów bez skórki
  • 250 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • 5 jaj
  • esencja waniliowa
  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Z cytryny wyciskamy sok. Banany obieramy ze skóry, kroimy na nieduże kawałki, zalewamy sokiem z cytryny, odstawiamy. Migdały podprażamy na patelni bez tłuszczu na jasnozłoty kolor, studzimy, a następnie siekamy na mniejsze kawałki. 

2. Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, 2 łyżeczkami esencji waniliowej i szczyptą soli na puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy jaja, miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i partiami, na przemian z mlekiem łączymy z masą maślano-jajeczną. Na koniec dodajemy pokrojone banany i posiekane, podprażone migdały, delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Odstawiamy na 5 minut w chłodne miejsce. 

3. Formę do babki smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 45-55 minut w 175ºC. Ciasto 10 minut studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z blachy i ustawiamy na metalowej kratce, żeby całkowicie ostygło. Wierzch babki możemy ozdobić waniliowym lukrem. Ciasto dzielimy na porcje i podajemy, np. z bitą śmietaną lub konfiturami do kawy, herbaty, kakao.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje