Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Babka piaskowa z lukrem i migdałami

Puszysta babka idealna na świąteczny stół.

Składniki

  • 80 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki tortowej
  • 200 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 180 g cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżki bułki tartej

Składniki na lukier

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1-2 łyżki soku z cytryny

1. Jajka wbij do miski. Dodaj szczyptę soli i ubijaj, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy.

Reklama

2. Rozpuść margarynę. Gdy  nieco ostygnie, dodaj  ją do masy jajecznej.

3. Wymieszaj obie mąki  i proszek do pieczenia.  Wsyp do masy i wymieszaj łyżką lub utrzyj mikserem  na małych obrotach.

4. Podziel masę na dwie  części. Do jednej dodaj  kakao i dokładnie wymieszaj.

5. Formę do babki posmaruj margaryną i oprósz bułką  tartą. Wylej jasną masę, a na nią kakaową. 

6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz około  50 min. Gotową babkę zostaw na 10 minut w formie. Następnie wyjmij i ostudź na kratce.

7. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier rozprowadź na babce. Posyp płatkami migdałowymi.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje