Reklama

Reklama

Babeczki z kremem

Szybkie do zrobienia. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na ciasto

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 80 g zimnej margaryny lub masła
  • 1 żółtko

Składniki pozostałe

  • 400 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 90 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • rodzynki
  • migdały

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Przesianą mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj pokrojony na kawałki tłuszcz, posiekaj. Wrzuć żółtko. Szybko zagnieć. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 min. Potem ciastem wylep dno oraz boki foremek. Piecz 20 min w temp. 180°C. 

2. Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Do żółtek wsyp cukier oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wsyp przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksuj. Do masy jajecznej powoli wlewaj gorące mleko, cały czas mieszając. Przelej z powrotem do rondelka. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy wystygnie, dodaj masło, dokładnie wymieszaj. Wystudzone babeczki wypełnij kremem. Udekoruj rodzynkami i migdałami. 

Rada: Rodzynki możesz namoczyć w likierze, np. migdałowym. Do dekoracji babeczek możesz też użyć świeżych owoców sezonowych.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje