Przejdź na stronę główną Interia.pl

Babeczki róże z jabłek

Babeczki w postaci, jakiej jeszcze nie było. Idealnie nadadzą się na przyjęcie.

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki
  • łyżka cukru
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie

  • 4 jabłka
  • sok z jednej cytryny
  • 8 łyżek dżemu malinowego
  • cukier puder do posypania

1. Jabłka umyj, przetnij na połówki i wydrąż środki. Owoce pokrój w plasterki. Przełóż je do garnka, skrop sokiem z cytryny i zalej wodą. Gotuj około dwóch minut, aby plasterki zmiękły. Przełóż je na sitko i zostaw, by ostygły.  

2. Mąkę połącz z solą i cukrem, dodaj posiekane masło. Zagnieć ciasto. Wlej zimną wodę i jeszcze przez chwilę je wyrabiaj. Na 30 minut włóż do lodówki.  

3. Po wyjęciu podziel ciasto na mniejsze części i rozwałkuj na 10 pasków o szerokości około ośmiu centymetrów. Paski posmaruj dżemem. Na połowie każdego poukładaj zimne plasterki jabłek, zakładając je na siebie. Mogą one lekko wystawać ponad ciasto. Pozostałą część paska nałóż na jabłka.  

4. Paski z jabłkami zwiń. Róże włóż do natłuszczonych foremek na tartaletki. Na każdą nałóż kawałek folii aluminiowej (jabłka się nie przypieką).   

5. Piecz babeczki w temperaturze 190°C około 20 minut. Folię usuń dwie minuty przed końcem. Róże posyp cukrem pudrem. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje