Reklama

Babeczki kokosowe

Pyszne babeczki wg Iny Garten.

Składniki:

340g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej

400g granulowanego cukru

5 jajek XL w temperaturze pokojowej

1½ łyżeczki esencji wanilii

1½ łyżeczki esencji migdałowej

420g zwykłej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

240 ml maślanki

400 g słodzonego kokosa

Dekoracja:

450g serka kremowego w temperaturze pokojowej

340g niesolonego masła, temperatura pokojowa

1 łyżeczka esencji wanilii

½ łyżeczki esencji migdałowej

Reklama

675g cukru pudru


Podgrzej piekarnik do 160 stopni.

1) W misce miksera elektrycznego wyposażonego w łopatkę zmieszaj masło i cukier na wysokiej prędkości, aż staną się lekkie i puszyste, około 5 minut. Przy niskiej prędkości dodawaj pojedynczo jajka, zeskrobując miskę po każdym jajku. Dodaj również ekstrakt wanilii i migdałów.

2) W oddzielnej misce przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. W trzech częściach dodaj składniki i maślankę do ciasta. Mieszaj, aż wszystko się połączy. Dodaj 200 g kokosa.

3) Wyłóż formę do muffinek papilotkami. Wypełnij każdą ciastem. Piecz przez 25 do 35 minut, aż staną się brązowe, a włożona wykałaczka wyjdzie czysta. Odstaw do schłodzenia przez 15 minut, następnie postaw na stojaku.

4) W tym czasie zrób polewę. Mikserem na niskiej prędkości zmieszaj serek, masło oraz ekstrakty wanilii i migdałów. Dodaj cukier puder i mieszaj do gładkiej konsystencji.

5) Udekoruj babeczki lukrem i posyp kokosem.


materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy