Reklama

Reklama

Babeczki „cynamonki”

Jesień to nie tylko złote liście spadające z drzew, ale też aromatyczny zapach cynamonu i pieczonych jabłek. Polecamy przepis na wyjątkowo jesienne i pyszne babeczki z jabłkami i cynamonem.

Składniki

  • 2 jabłka
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g cukru
  • jajko
  • 320 g jogurtu naturalnego
  • 80 ml oleju
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka soku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy. 

2. W jednej misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz cukier. W drugiej łączymy składniki mokre: jajko, jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Następnie do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy chwilę szpatułką. Wrzucamy jabłka i mieszamy. 

3. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do 2/3 wysokości foremek. Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut. Muffinki studzimy na kratce. Możemy oprószyć cynamonem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje