Reklama

Reklama

Babeczki cappuccino

Babeczki oprósz cynamonem lub tartą czekoladą.

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g miękkiej margaryny lub masła
  • 225 g cukru
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki kawy cappuccino w proszku
  • 5 łyżek mleka
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • kakao

Składniki Ponadto

  • tłuszcz i bułka tarta do foremek

 1. Do kubeczka wsyp cappuccino, dodaj 1 łyżkę gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Wystudź. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miękkiego tłuszczu wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Wciąż ucierając dodawaj po jednym jajku. Na koniec stopniowo dodawaj naprzemiennie suche składniki oraz mleko. Całość miksuj tak długo aż składniki dokładnie się połączą. Gotowe ciasto podziel na dwie równe części. Do jednej wlej wystudzone cappuccino, zmiksuj.

Reklama

2. Żaroodporne kubeczki lub foremki, np. na muffinki, posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej najpierw jasne a następnie ciemne ciasto (foremki powinny być wypełnione do 2/3 wysokości). Piecz w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wystudź. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno pod koniec dosypując cukier puder. Babeczki udekoruj bitą śmietaną, oprósz kakao.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje