Reklama

Awokado z jajkiem i boczkiem

Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi. Jest idealnym dodatkiem do wielu potraw i zapewni energię na cały dzień.

Składniki

  • 2 dojrzałe owoce awokado
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 2 pomidory
  • garść rukoli
  • ewentualnie pół pęczka drobno posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Dojrzałe owoce awokado umyj, a następnie przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Część miąższu delikatnie wyjmij za pomocą łyżki. 

2. Do zagłębienia w każdej połówce wbij jajko. Posyp solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Możesz także obsypać szczypiorkiem lub natką pietruszki. Piecz w 200°C przez 10-15 minut, aż białko się zetnie. 

3. W tym czasie na niewielkiej ilości tłuszczu zrumień boczek z obu stron. Następnie potnij go na mniejsze cząstki i ułóż na wierzchu zapieczonego jajka. Podawaj ze świeżymi pomidorami i rukolą.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy