Reklama

Reklama

Aromatyczne szaszłyki

Czerwona, zielona, żółta – wszystkie pyszne i zdrowe. Teraz papryki są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe.

Składniki

  • podwójna pierś kurczaka
  • nieduża cebula
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 2 łyżki płynnego, naturalnego miodu
  • gałązki świeżej bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Wymieszaj dokładnie olej z musztardą, miodem oraz przyprawami (możesz użyć miksera). 

2. Filet z kurczaka opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w kostkę. Zalej w misce marynatą, przykryj folią spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki. l Warzywa pokrój na kawałki, delikatnie natrzyj olejem i oprósz solą oraz pieprzem. 

3. Na patyki do szaszłyków nabijaj na przemian zamarynowane mięso i warzywa. 

4. Szaszłyki możesz upiec na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej. Jeśli zamierzasz przyrządzać je na klasycznym grillu, namocz wcześniej w wodzie patyki do szaszłyków, aby się nie paliły podczas opiekania na ogniu. 

5. Gotową potrawę udekoruj listkami bazylii i podawaj z sosem - pomidorowym, barbecue, jogurtowym.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje