Reklama

Reklama

Aromatyczne kleftiko

Grecja na talerzu? Polecamy przepis na kleftiko, czyli pieczone mięso z warzywami i aromatycznymi przyprawami.

Składniki

  • 400 g jagnięciny
  • czerwona cebula
  • czerwona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka oregano
  • ćwierć szklanki oliwy
  • ćwierć szklanki białego wina
  • 100 g sera feta
  • mały pomidor
  • 400 g ziemniaków
  • 100 g fasolki szparagowej
  • kilka różyczek brokułu

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Do miski wlewamy oliwę, wino, sok z cytryny, dodajemy musztardę, posiekane cebulę i czosnek, pokrojoną paprykę, oregano, sól oraz pieprz. Dodajemy mięso i mieszamy. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny lub całą noc. 

2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Z dwóch arkuszy papieru do pieczenia tworzymy gwiazdę, pośrodku nakładamy połowę ziemniaków, mięsa, fasolki, brokułów i pokrojonego pomidora. Rogi związujemy sznurkiem, tworząc pakunek. Z drugą porcją postępujemy tak samo. Pieczemy w 180°C przez 90-100 minut. 

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje