Reklama

Reklama

Aromatyczna tarta z pomidorami

Lato to najlepszy czas na pomidory. Mają wówczas okazję dojrzeć w pełnym słońcu, dzięki czemu stają się wyjątkowo aromatyczne. Wypróbuj przepis na pyszną tartę z kolorowymi pomidorkami.

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 4 łyżki masła
  • żółtko
  • pół szklanki wody
  • 2 pomidory w różnych kolorach (mogą być też pomidorki cherry)
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • ząbek czosnku
  • 20 dag sera mozzarella
  • 10 dag sera feta
  • sól i pieprz
  • rukola

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło i posiekaj nożem. Połącz z żółtkiem, łyżeczką soli i wodą, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. 

2. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem i przykryj folią aluminiową.  Roztrzep jajka, dodaj śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie połącz z pokruszonym serem feta i dopraw solą oraz pieprzem. 

3. Na ciasto wlej masę jajeczną i wstaw je do piekarnika. Piecz 15 minut w temp.180°C. Po tym czasie wyjmij pizzę, ułóż na niej plasterki sera i pomidora. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 5 minut w temp. 180°C. Posyp rukolą i podawaj.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje