Reklama

Reklama

Aromatyczna ciabatta

Aby chleb nie był zbyt suchy, warto go piec na grzałce góra-dół (bez termoobiegu).

Składniki na zaczyn:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 200 ml letniej wody
  • 18 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750)

Składniki na ciasto:

  • 7 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki letniego mleka
  • 200 ml letniej wody
  • 2 łyżki oleju, np. słonecznikowego
  • 33 dag mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 i ½ łyżeczki soli
  • 10 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

Reklama

Przygotuj zaczyn. Drożdże wkrusz do miski, dodaj 3 łyżki wody, dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże oraz pozostałą wodę, dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godz.

Pomidory osącz z oleju, pokrój w kostkę. Przesianą mąkę wymieszaj z solą. Do miski wkrusz drożdże, wlej mleko, wymieszaj. Dodaj zaczyn, wodę oraz olej, dokładnie zmiksuj. Wciąż miksując stopniowo wsypuj suche składniki. Na koniec dodaj suszone pomidory oraz tymianek, zmiksuj (ciasto będzie miało luźną konsystencję). Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godz.

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i oprósz mąką. Ciasto podziel na dwie części, z każdej uformuj płaski bochenek o grubości ok. 3 cm. Wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 20 min, by ciasto podwoiło swą objętość. Piekarnik nagrzej do temp. 220°C, wstaw blachę, piecz 25-30 min.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje