Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Arbuzowy przysmak

Arbuzowy smak galaretki zaskoczy każdego.

Składniki Składniki na spód

  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 3/5 kostki do pieczenia (150 g)
  • 1/2 szkl. cukru (125 g)
  • 3 łyżki wody

Składniki Składniki na masę

  • 50 g żelatyny
  • 600 g gęstego jogurtu
  • 1/2 szklanki cukru pudru (100 g)
  • 1 szklanka śmietanki 30 proc.
  • 800 g arbuza pokrojonego w kostkę
  • 100 ml grenadiny (syropu z granatów)
  • małe czekoladowe cukiereczki do dekoracji

1. Kostkę, cukier i wodę rozpuść w rondelku i wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Powstałą masę wsyp do tortownicy o średnicy 26 centymetrów, ugnieć łyżką i odstaw do lodówki. 

2. Żelatynę namocz w 1/2 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej i rozpuść. 

3. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem. Jogurt wymieszaj z połową żelatyny, a następnie połącz z ubitą śmietanką. 

4. Połowę arbuza odłóż. Resztę zmiksuj z grenadiną i wymieszaj z pozostałą żelatyną. 

5. Na spód ciasta wyłóż masę jogurtową, powtykaj w nią kawałki arbuza i odstaw na chwilę do lodówki. 

6. Gdy masa lekko stężeje, wylej na nią masę arbuzową i wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem udekoruj cukiereczkami.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama