Reklama

Arbuz - soczysty, słodki, słony

Granita arbuzowo-imbirowa z jogurtem kokosowym

(na 6 porcji)

Poziom trudności: 1

Czas przygotowania: 10 minut + 7 godzin zamrażania

Składniki: 150 g drobnego cukru, 20 g startego świeżego korzenia imbiru, 900 g miąższu arbuza pokrojonego w kostkę, 400 g gęstego jogurtu kokosowego (lub naturalnego wymieszanego z 2 łyżkami wiórków kokosowych), 1 mały arbuz pokrojony w półksiężyce, rękaw cukierniczy, 6 szklanek o pojemności 300 ml

W rondelku zagotuj 150 ml wody i wsyp do niej cukier. Zamieszaj, po 2-3 minutach, gdy cukier się rozpuści, dodaj starty imbir.

Przelej syrop do miski, wrzuć pokrojony w kostkę miąższ arbuza i zmiksuj za pomocą blendera na gładką masę. Następnie przełóż ją do zamykanego mrozoodpornego pojemnika i wstaw do zamrażarki na co najmniej 6 godzin.

Reklama

Po tym czasie wyjmij pojemnik z lodówki i widelcem zeskrobuj schłodzoną masę. Ponownie zamknij ją w mrozoodpornym opakowaniu i wstaw na co najmniej godzinę do zamrażarki.

Jogurt z kubeczka przełóż do rękawa cukierniczego i wyciśnij po porcji do wysokich, schłodzonych wcześniej w lodówce szklanek. Następnie do każdej szklanki nałóż porcję granity arbuzowo-imbirowej.

Podawaj z cząstkami arbuza.

 

Sałatka owocowa z arbuzem, lodami i syropem malinowo-pieprzowym

(na 4-6 porcji)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 20 minut + chłodzenie

Składniki: 1 l lodów waniliowych, 250 g świeżych malin, 1 mały arbuz pokrojony w kostkę o boku 2 cm, 12 wydrylowanych wiśni przekrojonych na pół 2 brzoskwinie pokrojone w cząstki

Na syrop: 190 g drobnego cukru, 300 g mrożonych malin, 1 łyżka drobno zmielonego pieprzu, miska kostek lodu

Włóż pojemnik 1,5 l do zamrażarki. Przygotuj syrop. W rondelku zagotuj 150 ml wody z cukrem, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę, mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj maliny oraz pieprz i zdejmij rondel z kuchenki. Odstaw na 3-5 minut. Przecedź masę, delikatnie wyciskając z niej płyn. 1/3 syropu wlej do rondla i gotuj na dużym ogniu ok. 3-5 minut, aż płyn zacznie gęstnieć.

Następnie przelej gorący syrop do miski umieszczonej w większej misce na kostkach lodu. Mieszaj od czasu do czasu, aż masa ostygnie. Pozostały syrop, gdy ostygnie, wstaw do lodówki na czas przygotowywania reszty składników.

W schłodzonym pojemniku zmiksuj lody tak, by nabrały gładkiej konsystencji. Zgnieć połowę malin widelcem i dodaj wraz ze zredukowanym syropem do lodów. Wymieszaj, natychmiast podawaj lub wstaw do zamrażalnika. Rozłóż pozostałe owoce na talerzach, skrop odrobiną syropu. Dodaj po kulce lodów i ponownie skrop całość syropem. Gotową sałatkę podawaj natychmiast, by lody się nie rozpuściły.

Sałatka arbuzowa z rzodkiewką i serem kozim

(na 4 porcje)

Poziom trudności: 1

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki: 550 g schłodzonego miąższu arbuza pokrojonego w cienkie trójkąty, 150 g białego sera koziego, 2 ostre rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, 2 zwykłe rzodkiewki pokrojone w cienkie plasterki, 2 czerwone szalotki pokrojone w cienkie talarki, 1 szklanka drobno porwanych liści mięty, 1 szklanka drobno porwanych liści bazylii

Na sos: 80 ml kwaśnego soku (np. z grejpfruta, jabłek lub porzeczek), 2,5 łyżki oliwy z oliwek, sól, świeżo zmielony pieprz

Rozłóż kawałki arbuza na talerzach. Podziel na niewielkie cząstki ser kozi. Po kilka ułóż na arbuzie. Podziel na 4 części pokrojone rzodkiewki, szalotki i zioła, następnie połóż po porcji na każdy talerz. Wymieszaj składniki sosu, dopraw solą i polej nim sałatkę. Podawaj lekko oprószoną świeżo zmielonym pieprzem.

Wieprzowina po chińsku z marynowaną skórką arbuza

(na 4-6 porcji)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki: 700 g plastrów schabu wieprzowego grillowanych w sosie char siu,  cienko pokrojona dymka do podania

Na marynowanego arbuza: 125 g drobnego cukru, 400 g skórki arbuza cienko pokrojonej bez ciemnozielonej części, 80 ml octu ryżowego, 1 łyżka sosu rybnego, 4 goździki, 1 starta laska cynamonu, 1 gwiazdka anyżu

Na średnim ogniu zagotuj 100 ml wody, wsyp cukier, gotuj, aż się rozpuści. W misce wymieszaj ocet ryżowy, sos rybny, przyprawy, dodaj arbuza i zalej gorącym syropem. Wymieszaj, wstaw miskę z arbuzem do drugiej, większej, w której jest lodowata woda. Poczekaj, aż arbuz ostygnie i zamarynuje się. Ciepłą wieprzowinę pokrojoną w plastry podawaj z odcedzoną z syropu skórką arbuza oraz pokrojoną dymką.

Sałatka z arbuzem, grejpfrutem i krewetkami

(na 4 porcje)

Poziom trudności: 2

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki: 2 oczyszczone korzenie kolendry (kupisz m.in. w sklepie z orientalną żywnością), 2 ząbki czosnku drobno posiekane, 60 ml sosu rybnego, 60 ml soku z limonki, 2 łyżki słodkiego sosu chili, 1 łyżka oleju arachidowego, 450 g krewetek średniej wielkości, nieugotowanych, obranych z ogonkami, miąższ z 1 arbuza w kawałkach wydrążonych z owocu łyżką do lodów, 1 różowy grejpfrut obrany i podzielony na cząstki, 50 g prażonych niesolonych orzeszków nerkowca drobno posiekanych, 2 garści porwanych liści mięty, 2 garści porwanych liści kolendry, 2 szalotki drobno posiekane, 3 drobno posiekane liście limonki kaffir, 80 g smażonych szalotek do podania

W moździerzu utrzyj na gładką pastę korzenie kolendry ze szczyptą soli. Przełóż do miski, dodaj czosnek, sosy rybny i chili oraz sok z limonki. Wymieszaj i odstaw. Rozgrzej olej na patelni, wrzuć krewetki, smaż na średnim ogniu ok. 2-3 minut. Połóż na talerzu kawałki arbuza i grejpfruta. Posyp orzechami, ziołami, szalotkami oraz liśćmi limonki. Dodaj krewetki, smażone szalotki i polej wszystko sosem. Gotowe!

Joanna Lorynowicz

Twój STYL 8/2015

Twój Styl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy