Reklama

Reklama

Arancini: Ryżowe kulki mocy

Włosi uwielbiają tę prostą, acz smakowitą przekąskę. Podstawą jest dobry ryż wyrazisty ser.

Składniki

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 200 ml białego wina wytrawnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 300 ml bulionu
  • 1 łyżka masła
  • gałązka tymianku
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 200 g sera cheddar
  • 2 szklanki panko lub bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 litr oleju rzepakowego
  • pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Reklama

Przygotowujemy ryż jak risotto - posiekane szalotki i czosnek podsmażamy z tymiankiem, dodajemy ryż i zalewamy białym winem, dodajemy groszek, a później stopniowo podlewamy bulionem do miękkości. Dodajemy kurkumę. Studzimy.

Dodajemy starty drobno cheddar i posiekaną natkę pietruszki. Formujemy kulki. Panierujemy. Smażymy na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru.

Dowiedz się więcej na temat: Arancini | jak zrobić arancini

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje