Reklama

Reklama

Apfelstrudel

Początek jesieni to zapach jabłek i cynamonu. Polecamy przepis na obłędny apfelstrudel.

Składniki na ciasto

  • 50 dag mąki
  • 4 łyżki oleju
  • sól

Składniki na nadzienie

  • 2 kg jabłek
  • 25 dag cukru
  • 15 dag rodzynek
  • 10 dag migdałów
  • 2 pomarańcze
  • po 2 łyżeczki cukru waniliowego i cynamonu
  • 1 jajko
  • 5 dag masła + 1 łyżka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Mąkę, szczyptę soli i półtorej szklanki wody wymieszać. Dolać olej i miksować, aż ciasto stanie się gładkie i będzie odchodziło od ścianek miski. Zwinąć w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić na 30 minut. 

2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. 5 dag masła rozgrzać, włożyć jabłka, smażyć 5 minut. Dodać cynamon, rodzynki, posiekane migdały, cukier, cukier waniliowy, sok z jednej pomarańczy i skórkę otartą z dwóch. Smażyć do odparowania płynu. 

3. Ciasto rozwałkować na stolnicy obsypanej mąką, rozciągnąć dłońmi. Posmarować łyżką rozpuszczonego masła, posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, zaklejając boki. Posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem, piec 40 min w temp. 180°C. Posypać cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje