Reklama

Reklama

Apetyt na zielone

Można je dusić, blanszować, miksować na krem. Bogactwo młodych zielonych liści, ziół i warzyw o tej porze roku daje w kuchni wiele możliwości.

Bazyliowe gnocchi

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oliwy, 50 dag pomidorów z puszki, 12,5 dag śmietany kremówki, 12,5 dag serka ricotta, sól, cukier, pieprzDD2 duże pęczki bazylii, 7,5 dag parmezanu, 1 jajko, 20-25 dag mąki, 2 łyżki masła, mąka do oprószenia stolnicy.

Reklama

Ziemniaki obrać, opłukać, potem gotować w posolonej wodzie przez około 20 minut. Miękkie ziemniaki odcedzić i trochę przestudzone, ale jeszcze ciepłe, przecisnąć przez praskę. Odstawić na 15 minut.

W tym czasie cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na łyżce rozgrzanej oliwy. Cebulę wymieszać z pomidorami z puszki i śmietaną, zagotować. Zdjąć z ognia i dodać serek ricotta. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.

Bazylię opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Kilka zostawić do dekoracji, a resztę zmiksować w blenderze z pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Masę ziemniaczaną wy-mieszać z 1 i 1/2 łyżeczki soli, 5 dag parmezanu i musem bazyliowym. Wbić jajko, wsypać mąkę. Zagnieść ciasto na kluseczki.

Stolnicę oprószyć mąką, rozwałkować ciasto i utworzyć wałeczki. Pokroić je na kawałeczki o szerokości ok. 1 i 1/2 cm. Każdy kawałek lekko przycisnąć widelcem (stroną z ząbkami), aby powstał dekoracyjny wzorek.

Gnocchi wrzucać partiami na posolony wrzątek. Gotować 3-5 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Gdy wypłyną na powierzchnię, wyjąć łyżką cedzakową, osączyć.

Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim ugotowane kluseczki. Zdjąć z ognia, po-sypać je solą oraz pieprzem i ułożyć na talerzach. Sos pomidorowy podgrzać, polać nim kluseczki. Gotowe danie posypać pozostałym parmezanem, a następnie udekorować odłożonymi świeżymi listkami bazylii.

Spaghetti z warzywami i pesto

Składniki na 4 porcje: 50 dag brokułów, 1 cebula, 1 cukinia, 40 dag młodego szpinaku, 1 pęczek natki pietruszki, 1 pęczek bazylii, 1,5 dag migdałów, 1 ząbek czosnku, 4 dag parmezanu, 1,5 dag pistacji, 80 ml oliwy, 30 dag makaronu spaghetti, sól, pieprz, 30 dag mrożonego zielonego groszku, 10 dag śmietany kremówki.

Brokuły oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Cebulę obrać, posiekać. Cukinię oczyścić, umyć, odciąć końce, a resztę pokroić w podłużne plasterki. Szpinak przebrać, umyć, dobrze osuszyć. Zioła opłukać, osuszyć, list-ki oderwać od gałązek. Migdały wrzucić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Zrumienić mieszając, przełożyć na talerz i przestudzić.

Czosnek obrać, posiekać. Zetrzeć na grube wiórki 1 dag parmezanu. Resztę sera drobno zetrzeć, wymieszać z pistacjami, migdałami, ziołami i czosnkiem. Dolać oliwę. Zmiksować na pesto.

Spaghetti i cebulę gotować 7-9 minut w posolonym wrzątku. Do makaronu dodać cukinię, groszek oraz brokuły około 3 minut przed końcem gotowania. Całość odcedzić, ponownie włożyć do garnka, dolać 3 łyżki wody oraz śmietanę. Dołożyć pesto i szpinak. Gotować jeszcze 2 minuty ciągle mieszając. Przyprawić grubo startym parmezanem.

Krem z pietruszki

Składniki na 4 porcje: 1 cebula, 2 korzenie pietruszki, 2 ziemniaki, 2 pęczki natki pietruszki, 2 łyżki klarowanego masła, 1 l bulionu warzywnego, 5 dag sera cheddar, 5 dag sera gouda, 1 jajko, 1/2 bagietki, 12,5 dag gęstej kwaśnej śmietany.

Cebulę i korzenie pietruszki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, pociąć na kawałki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek. Trochę zostawić do dekoracji, resztę posiekać.

W garnku rozgrzać masło. Wrzucić cebulę i pietruszkę. Warzywa smażyć 2-3 minuty. Dodać natkę. Wlać bulion i gotować całość 10-12 minut. Obydwa rodzaje żółtego sera grubo zetrzeć, wymieszać z jajkiem.

Bagietkę pokroić na 8 kromek. Na każdej położyć porcję masy serowej. Kromki bułki ułożyć na blasze przykrytej pergaminem. Wstawić do piekarni-ka rozgrzanego do temperatury 200 st. Piec przez 10 minut. W tym czasie zupę zmiksować. Wymieszać ze śmietaną, potem rozlać do miseczek. Podawać z serowymi grzankami.

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje