Reklama

Reklama

Apetyt na rybkę

Koniec z rutyną! Pangę zapiekamy, a śledzie serwujemy na ciepło.

Roladki rybne

Reklama

Składniki na 4 porcje: większe filety rybne (np. panga, mintaj, tilapia, limanda), pół zielonej cukinii, pół żółtej cukinii, 1 cebula, 1 strąk żółtej papryki, 1 strąk czerwonej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, 2 łyżki oliwy, pół pęczka bazylii, kilka gałązek rozmarynu, sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól, pieprz

1. Rozmrożone i dobrze osuszone filety skropić sokiem z cytryny. Oprószyć pieprzem i solą. Papryki pozbawić nasion, pociąć w cienkie paseczki. Cebulę i czosnek obrać, grubo posiekać. Podsmażyć na oliwie, dokładając paprykę. Doprawić pieprzem i solą. Cukinie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Mieszając, poddusić na rozgrzanym maśle. Przestudzić. Zioła grubo posiekać, wymieszać z cukinią. Mieszankę doprawić solą i pieprzem.

2. Na filetach rybnych rozłożyć cukinię i ciasno zwinąć w ruloniki. Pozostałe warzywa ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Na warzywach kłaść roladki rybne. Posypać igiełkami rozmarynu. Zapiekać ok. 35 minut w temperaturze 190°C.

Śledzie smażone w cieście

Składniki na 4 porcje: 80 dag śledzi (świeżych), 1/2 szklanki mleka (słodkiego lub zsiadłego), 10 dag mąki, 1 jajko, sól, olej do smażenia

1. Śledzie oczyścić, usunąć wnętrzności oraz głowy. Następnie opłukać zimną wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na pół, tworząc pojedyncze  płaty. Lekko je posolić po obu stronach. Do wysokiego naczynia wsypać przesianą mąkę. Dodać mleko i jajko - składniki dobrze wymieszać za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Pod koniec wsypać odrobinę soli dla złamania smaku.

2. Na patelni dobrze rozgrzać olej. Kawałki śledzia zanurzać w cieście i kłaść na patelnię. Smażyć je z obu stron na złoty kolor. Podawać udekorowane kiełkami lucerny i plasterkami rzodkiewki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje