Przejdź na stronę główną Interia.pl

Ametyst - ten deser podbija internet!

Geoda z kryształami ametystu - to kolejny pomysłowy deser, który stał się hitem internetu. Można nim zadziwić gości, ale jego przygotowanie to także świetny pomysł na edukayjną zabawę z dzieckiem. Zobacz, jak zrobić słodkie geody!

Skorupa z masy cukrowej

350 g plastycznej masy cukrowej

Reklama

Czarny i brązowy barwnik

Wyłóż miskę folią aluminiową tak, aby powstała forma do odlania nieregularnego "kamienia". Połącz nieco szarej, brązowej i czarnej masy cukrowej i rozwałkuj. Rozwałkuj nieco białej masy cukrowej i nałóż kolejną warstwę. Umieść w przygotowanej formie (kolorową warstwą do spodu.

Roztwór cukru

640 g cukru (3 szklanki)

230 ml wody (1 szklanka)

Kilka kropli barwnika spożywczego

Kilka kropli aromatu

Podgrzej cukier z wodą w rondelku, mieszaj, aż cukier się rozpuści. Ostudź roztwór i wlej do formy z masy cukrowej, odstaw na noc, by cukier się skrystalizował. Ostrym nożem obetnij nadmiar masy.

Możesz też zrobić geody w czekoladowej skorupce. W takim wypadku wlewasz roztwór cukru do formy z folii aluminiowej. Po skrystalizowaniu zdejmujemy folię, i polewamy geodę od zewnątrz roztopioną białą czekoladą. Do pozostałej czekolady dodajemy kakao i nakładamy kolejna warstwą. Po zastygnięciu wyrównujemy brzegi.

 źródło: How to cook that

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje