Reklama

Reklama

Amerykańskie racuchy z borówką

Szukasz pomysłu na śniadaniową odmianę? Polecamy prosty przepis na puszyste racuchy z owocami.

Składniki na ciasto

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • łyżka masła
  • olej

Składniki dodatkowe

  • syrop klonowy lub miód
  • lody np. cytrynowe
  • borówki amerykańskie
  • mięta

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Do miseczki wlej jogurt i wbij jajka. Wymieszaj składniki za pomocą rózgi kuchennej. 

2. Dosyp przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Ponownie całość wymieszaj, dolewając roztopione, zimne masło. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dołóż odrobinę jogurtu lub mąki. 

3. Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Gdy się odpowiednio nagrzeje, ustaw na kilka sekund pierścienie cukiernicze i wlej przez nie równe racuchy. Smaż z obu stron na złoto. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika. 

4. Rozłóż racuchy na talerze w postaci piramidki i polej je syropem klonowym. l Nałóż na nie po kulce lodów i posyp borówkami oraz miętą.

Zobacz także:

Na Żywo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje