Reklama

Aksamitne serniczki

Składniki na 12 sztuk

  • 15 dag pokruszonych markiz (np. ciastek typu oreo)
  • 50 dag twarogu sernikowego trzykrotnie mielonego
  • 25 dag sera mascarpone
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 paczka budyniu śmietankowego
  • 1 pomarańcza

1. Przygotować kokilki lub papilotki i foremki do muffinek, rozłożyć markizy.

2. Schłodzony twaróg zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem pudrem (5 dag odłożyć) i waniliowym, jajkiem, żółtkiem oraz budyniem. Pomarańczę umyć, sparzyć, zetrzeć na tarce skórkę i dodać ją do masy serowej.

3. Masą wypełnić po brzegi przygotowane wcześniej foremki z pokruszonymi markizami. Piec ok. 15 minut w temp. 180°C (bez termoobiegu), wyjąć z piekarnika, lekko wystudzić. Dekorować przesianym cukrem pudrem.

Zobacz również:

Reklama




Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy