Reklama

​Aksamitne ciasto z jabłkami

Proste, puszyste i niesamowicie aksamitne ciasto, poza tym łatwe i szybkie do przygotowania. Zawsze się udaje. Ilość składników: mleka, mąki, cukru, oleju, jajek, odmierzam za pomocą kubeczka jogurtu. Czasami najlepsza jest prostota!

Składniki - na 6 porcji

  • 2 duże jabłka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kubeczek jogurtu waniliowego
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki
  • 1 kubeczek oleju rzepakowego lub z orzechów
  • 3 jajka
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania
  • zmielone migdały do oprószenia formy
  • garstka płatków migdałowych (do dekoracji)


Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę posmarować masłem i posypać zmielonymi migdałami. Do miski dodawać kolejno: jogurt, cukier, jajka, mąkę, drożdże, sól i olej, cały czas mieszając.

Jabłka umyć i obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na dnie formy. Owoce zalać ciastem i piec od 20 do 30 minut.

Końcówką noża sprawdzić, czy ciasto jest gotowe; ostrze powinno być suche. Przed wyjęciem z formy poczekać, aż ostygnie.

Udekorować płatkami migdałowymi.

Korzyści odżywcze

Większość jabłek zawiera wyjątkowo dobrze tolerowane włókna.

Wskazówka

Ten przepis może być wykorzystany jako baza do bardziej wyszukanych deserów. W zależności od upodobań i smaku można bazować na innych owocach lub dodać: sok z cytryny, kakao, migdały lub wiórki kokosowe, kawałki czekolady itd.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Digestfood" Vanessy Bedjai-Haddad. Wydawnictwo Muza.

Vanessa Bedjai-Haddad - paryska dietetyczka, specjalistka ds. żywienia i trenerka. W swojej pracy łączy wiedzę z zakresu odżywiania oraz wykorzystania składników odżywczych z podejściem behawioralnym; pomaga, wspiera i motywuje wszystkich, którzy borykają się z problemami akceptacji własnego ciała lub wagi oraz z zaburzeniami łaknienia.

Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy