Reklama

Agrestowy sernik

To ostatki letnich owoców! Polecamy przepis na delikatny sernik z owocami agrestowca i wiśni.

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (lub z wiaderka)
  • 4 jajka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • po 300 g agrestu i wiśni

Sposób przygotowania:

1. Ciasteczka kruszymy w moździerzu lub wkładamy do torebki i wałkujemy. Następnie przesypujemy je do dużej miski. Masło roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu i odstawiamy. Gdy ostygnie, łączymy je z ciasteczkami i mieszamy. Powstałą masą wylepiamy formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180ºC przez 10 minut. 

2. Agrest myjemy i kroimy na połówki. Umyte wiśnie drylujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy je do twarogu razem z esencją waniliową i budyniem w proszku. Ponownie miksujemy. Podpieczony spód zalewamy połową masy i układamy owoce. Zalewamy resztą serowej masy. Pieczemy w 170°C ok. 60 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach i dekorujemy owocami.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy