Przejdź na stronę główną Interia.pl

5 niezwykłych faktów o ziemniakach

Ziemniaki mają mnóstwo witamin, minerałów, błonnika i białka. Są również niskokaloryczne. Trzeba tylko wiedzieć, jak je wybrać, przechowywać i w końcu przyrządzać, by nie straciły wszystkich cennych wartości odżywczych.

Przechowuj je w ciemnej piwnicy

Ziemniaki naturalnie wytwarzają niewielkie ilości solaniny, czyli trującej substancji, ale kiedy jej stężenie wzrasta, toksyna staje się groźna dla zdrowia. Najbardziej narażone na zwiększenie zawartości solaniny są ziemniaki przechowywane w jasnych i ciepłych pomieszczeniach, dlatego wybieraj raczej ciemne piwnice do tego celu.

Reklama

Ryzyko zatrucia solaniną wzrasta wiosną, kiedy źle przechowywane ziemniaki zaczynają kiełkować, bo w bulwie ziemniaka najwięcej solaniny gromadzi się w kiełkach i w łupinie. Takie ziemniaki trzeba bardzo grubo obierać, żeby pozbyć się trujących związków. Podczas gotowania z ziemniaków wypłukiwane są pozostałe w nich toksyny, dzięki temu można je zjadać praktycznie bez obaw o zdrowie.

Z tego samego powodu nie spożywaj zielonych ziemniaków. Do wytworzenia zielonego pigmentu potrzebna jest reakcja ze słońcem, które pobudza też komórki ziemniaka do produkcji trujących toksyn.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje