Reklama

3 kroki do pasteryzowania słoików

Pasteryzacja to jeden z najlepszych sposobów utrwalania przetworów. Ale jak się do niej zabrać?

Gdy napełnimy słoiki gorącymi przetworami, na dnie dużego garnka układamy metalową wkładkę do pasteryzacji lub czystą ścierkę. Ustawiamy słoiki tak, by się nie stykały, a między nimi mogła płynąć woda. Zalewamy je wrzątkiem. Ma sięgać ok. 3 cm poniżej najniższego słoika. Doprowadzamy do wrzenia.

Pasteryzujemy słoiki ok. 10-30 minut (zależnie od pojemności i zawartości). Wieczka słoików powinny się uwypuklić i cicho "strzelić". Wyjmujemy słoiki z wrzątku, dociskamy wieczka i ponownie dokręcamy.

Zawijamy słoiki w gruby ręcznik lub koc, obracamy do góry dnem i odstawiamy na kilka godzin do wystudzenia.

Reklama

Pasteryzacja sucha

Niedokręcone słoiki, wypełnione 1-2 cm poniżej szyjki, ogrzewamy w piekarniku w temp. 130° C. Gorące słoiki wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zimne - do chłodnego.

Gdy w słoikach pojawiają się bąbelki, wyłączamy piekarnik, zostawiamy słoiki jeszcze na 30 minut. Po wyjęciu dokręcamy wieczka.

36/2014 Na Żywo

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy