Przejdź na stronę główną Interia.pl

3 ciasta z jabłkami

Idealne na jesień, oryginalne i smaczne ciasta z jabłkami.

Szwedzkie ciasto migdałowo-jabłkowe

Składniki

  • 8 jaj
  • 200 g śmietany
  • 400 g + 2 łyżki cukru
  • 4 jabłka
  • Sok z 1 cytryny
  • 200 g mielonych migdałów
  • 50 g płatków migdałowych
  • 150 g masła
1. Jajka rozdzielić. Śmietanę zagotować z 200 g cukry, zdjąć z ognia. Do 1/3 śmietany wmieszać żółtka, połączyć z resztą śmietany. Masę ogrzewać przez ok. 5 minut na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do wrzenia. Masę przelać do miski, przykryć folią i ostudzić.

Reklama

2. Obrane i wypestkowane jabłka pokroić na kawałki. 2 łyżki cukru skarmelizować, dodać sok z cytryny, dodać jabłka, dusić 5 minut, osączyć na sicie.

3. Połowę białek ubić, dodając 100 g cukru. Wmieszać 100 g mielonych migdałów. Ciasto wlać do wyłożonej papierem okrągłej formy (26 cm) piec w 200 st. 18-20 minut.

4. Ciasto wyjąć z formy. W podobny sposób upiec drugi blat ciasta. Płatki migdałowe lekko uprażyć.

5. Masło utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Stopniowo dodawać masę śmietanową. Na dolny blat ciasta nałożyć połowę kremu i kawałki jabłek. Nałożyć drugi blat i resztę kremu. Posypać płatkami migdałowymi. Odstawić na godzinę do lodówki.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje