Przejdź na stronę główną Interia.pl

Żurawinowe słodkości

Bardzo kwaśne owoce w słodkim cieście są jak woda i ogień. Poznaj ten fascynujący smak.

Wieniec żurawinowy

Składniki na 12 porcji:

Reklama

Na ciasto: 4 jajka, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki mleka, 25 dag mąki pszennej, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru pudru, tłuszcz do formy

Na krem: budyń czekoladowy, 1/2 l mleka, 3 łyżki cukru, 20 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, słoik konfitury żurawinowej (ok. 30 dag)

Przygotowanie:

1. Oddziel żółtka od białek. Do żółtek dodaj cukier i ubijaj (trzepaczką lub mikserem) 5 minut. Dosyp cukier waniliowy i dalej ubijaj. Następnie do masy dodaj olej oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej do osobnego naczynia, wsyp proszek do pieczenia. Sypkie składniki dodawaj do masy małymi porcjami.

2. Białka ubij z cukrem pudrem. Delikatnie połącz z masą. Ciasto przelej do natłuszczonej formy. Piecz w temp. 180° C ok. 45 min.

3. Budyń przygotuj wg przepisu. Gdy ostygnie, wstaw do lodówki na 15 min. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem w makutrze. Dodaj schłodzony budyń, wymieszaj. Trzy łyżki konfitury zmiksuj i połącz z kremem budyniowym.

4. Upieczone i ostudzone ciasto przekrój na trzy części. Na dwóch plackach rozsmaruj najpierw konfiturę, a następnie masę budyniową. Przykryj trzecim plackiem. Wierzch ciasta i boki posmaruj pozostałą masą. Ozdób płatkami czekoladowymi, listkami mięty i owocami żurawiny. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut

Porcja: 540 kalorii

Tort gruszkowy z żurawiną

Składniki na 12 porcji: 600 ml śmietanki kremowej 30 proc., 6 łyżek cukru pudru, 2 opakowania śmietan-fiksu, tabliczka gorzkiej czekolady, puszka gruszek w zalewie (30 dag), opakowanie długich biszkoptów, słoik konfitury z żurawin (20 dag), 10 dag żurawin świeżych lub mrożonych

Przygotowanie:

1. Schłodzoną w lodówce śmietankę wymieszaj z cukrem pudrem, dodaj dwa śmietan-fiksy i ubijaj blenderem na najwyższych obrotach 5 minut.

2. Pokruszoną gorzką czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej. Gdy trochę przestygnie, bardzo powoli dodawaj ją do ubitej śmietany i mieszaj tak, by powstała jednolita masa. Z gruszek odlej syrop. 2 gruszki odłóż do osobnego naczynia (do dekoracji), resztę owoców pokrój w drobną kostkę, przerzuć na sitko, by jeszcze osączyć z zalewy i dodaj do masy czekoladowej.

3. Przygotuj tortownicę. Wyłóż ją pergaminem w kształcie koła (o takiej samej średnicy jak dno formy). Boki tortownicy wyłóż całymi biszkoptami. Schłodzoną śmietankę czekoladową z gruszkami powoli przełóż do tortownicy, tak, by nie naruszyć biszkoptów. Wyrównaj powierzchnię kremu nożem.

4. Wierzch ozdób pozostałymi gruszkami, pokrojonymi w plasterki oraz kleksami konfitury żurawinowej. Wstaw do lodówki na minimum godzinę. Tort podawaj schłodzony, przybrany świeżymi listkami mięty i świeżymi lub mrożonymi owocami żurawin.

Przygotowanie (bez czasu chłodzenia): 60 minut

Porcja: 480 kalorii

Piernik z żurawiną

Składniki na 12 porcji: 30 dag margaryny, 20 dag cukru, torebka cukru waniliowego, 5 jajek, 20 dag mąki, 30 dag mielonych orzechów włoskich, łyżeczka proszku do pieczenia, opakowanie przyprawy do pierników, 2 łyżki bułki tartej, szczypta soli

Na polewę: 4 łyżki cukru pudru, 4 łyżki konfitury żurawinowej

Przygotowanie:

1. Miękką margarynę utrzyj z cukrem, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaj cukier waniliowy i dalej ucieraj. Jajka o temperaturze pokojowej rozbij do miseczki i wymieszaj. Dodawaj je stopniowo do masy, cały czas mieszając.

2. W osobnym naczyniu wymieszaj suche składniki: przesiej mąkę, dodaj mielone orzechy włoskie i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko wymieszaj i wsyp przyprawę korzenną do pierników. Całość dodaj do przygotowanej wcześniej masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.

3. Prostokątną tortownicę wyłóż pergaminem, nasmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Nagrzej piekarnik do 200° C i piecz ciasto 40 minut. Po wyjęciu z pieca odstaw, by ostygło.

4. Przygotuj polewę: cukier puder zalej 4 łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszaj, możesz chwilę podgrzewać. 4 łyżki konfitury zmiksuj blenderem na gładką masę, dodaj do polewy i ponownie wymieszaj. Polewę wylej na ciasto i wyrównaj szerokim nożem. Odstaw w chłodne miejsce. Ciasto podawaj przyozdobione laskami cynamonu.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 530 kalorii

Tort żurawinowy

Składniki na 12 porcji: szklanka konfitury z żurawin, 1/2 kg kruchych herbatników, 4 żółtka, szklanka cukru, 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka, 20 dag masła lub margaryny, torebka cukru waniliowego, kilka śliwek z kompotu, 20 dag orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. Herbatniki pokrusz bardzo drobno. Podziel je na dwie porcje. Jedną odłóż, a drugą dokładnie wymieszaj z konfiturą żurawinową. Z powstałej masy uformuj w dłoniach małe kuleczki, a następnie obtocz je w pozostałych herbatnikach. Słodkie kuleczki rozłóż na blasze, na papierze pergaminowym. Podpiecz w lekko rozgrzanym piekarniku, aż staną się suche.

2. Żółtka utrzyj z cukrem, ręcznie lub mikserem. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Do rondla wlej mleko. Gdy zacznie się gotować, wyłącz gaz i powoli dodawaj uzyskaną wcześniej masę, szybko mieszając. Całość ponownie zagotuj, cały czas mieszaj.

3. Masło utrzyj drewnianą pałką na puszystą masę. Stopniowo dodawaj do niego masę budyniową i nadal ucieraj. Następnie dodaj cukier waniliowy. Ucieraj masę tak długo, aż stanie się jednolita. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i układaj w niej kuleczki z herbatników i konfitury. Jedną z nich odłóż do dekoracji. Całość zalej przygotowaną masą i dokładnie wyrównaj szerokim nożem. Tort udekoruj połówkami śliwek z kompotu i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Na środku połóż kuleczkę z herbatników.

Przygotowanie: 55 minut

Porcja: 490 kalorii

Świat i Ludzie 8/2011

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje