Idealnie podkreślą smak podsmażonego pieczywa.
Czas przygotowania 40 minut.
Cena jednej porcji około 2,70 zł.
Składniki na 6 porcji:
- 900 g cebuli,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy,
- sól i czarny pieprz,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 1 litr bulionu wołowego,
- bagietka pokrojona na kromki,
- ząbek czosnku,
- 150 g sera żółtego do zapiekania,
- kilka listków świeżego tymianku.
1. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki o grubości 2 mm. Masło stapiamy z oliwą, wrzucamy cebulę i, mieszając, smażymy na średnim ogniu przez około 20 minut, aż cebula się skarmelizuje i nabierze koloru mlecznej czekolady.
2. Do cebuli wlewamy wino, mieszamy, gotujemy dwie-trzy minuty. Dolewamy wrzący bulion, gotujemy 30 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Zupę doprawiamy solą i pieprzem.
3. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Kromki z bagietki opiekamy na złoty kolor z dwóch stron w tosterze lub w piekarniku, a potem delikatnie nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku. Zupę wlewamy do żaroodpornych miseczek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i ziołami i zapiekamy kilka minut, aż ser się roztopi.