Przygotowane ze wspaniałych składników, które właśnie o tej porze roku smakują najlepiej. Kolorowe, zaskakujące, po prostu pyszne!
Składniki:
10 g pistacji
1 l mleka
20 g masła
150g + 1 łyżka cukru
1 szczypta soli
300 g semoliny
2 jajka
2 łyżeczki skrobi
800 ml soku z czarnego bzu
200 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonych pistacji
Pistacje posiekać. Mleko zagotować z masłem, 100 g cukru i solą. Wsypać semolinę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do naciągnięcia. Wmieszać jajka.
Skrobię rozrobić z odrobiną soku z czarnego bzu. Pozostały sok z bzu, sok jabłkowy i 50 g cukru zagotować, dodać skrobię i cały czas mieszając, zagotować ponownie.
Pistacje wmieszać do ciasta na kluski. Zagotować wodę z łyżeczką cukru. Za pomocą 2 łyżek formować kluski i wrzucać do wrzątku na 10 minut. Zupę podawać z kluskami i posypywać mielonymi pistacjami.
10 pomysłów na szybki obiad
Martha Stewart: 2 sekrety smażonego kurczaka
Proste potrawy z mięsa mielonego
12 największych błędów, jakie możesz popełnić podczas pieczenia ciasta