Reklama

Reklama

Zupa za szparagów z kluseczkami z koziego sera ze szczypiorkiem, cukinią i chili

Sezon na szparagi w pełni. Jeśli przygotowujesz dania z tych warzyw, nie wyrzucaj obierek. Możesz z nich ugotować naprawdę wykwintną zupę!

Składniki:

Reklama

4 łodygi białych szparagów, a także obierki z ok. kg szparagów (odcięte końcówki, skórki)

Sól, cukier

Mała cukinia

Łyżeczka oliwy z oliwek

Pieprz

Pół pęczka szczypiorku

150 g koziego twarożku

1 czerwone chili

40 g masła lub margaryny

40 g mąki

150 g śmietany

Szparagi obrać, wszystkie skórki i odcięte końcówki włożyć do garnka i zalać 800 ml zimnej wody. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu 15 minut pod przykryciem. Cukinię obrać i pokroić w drobną kostkę, smażyć 2-3 minuty na brązowy kolor. Doprawić solą i pieprzem. Szczypiorek drobno pokroić, część zostawić do dekoracji, resztę zmieszać z serkiem. Szparagi pokroić na kawałki. Zalać 150 ml wywaru spod skórek i gotować 6-7 minut pod przykryciem. Chili pokroić w cienkie krążki.

Szparagi odcedzić, wywar wyłapać. Na rozgrzanym maśle przesmażyć chili, oprószyć mąką. Dodać wywar ze szparagów i śmietanę, gotować 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać cukinię i kawałki szparagów. Zupę rozlać do talerzy. Dodać uformowane z serka "kluseczki". Posypać szczypiorkiem

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje